Moederverdriet

UIT HERINNER JE ZELF zijn de volgende fragmenten te lezen:


U vindt op deze website een overzicht van boeken die u kunt bestellen.


Uit: Herinner je Zelf

Patricia was ziek. Ze sliep op de bovenste etage. Ik lag zoals altijd in mijn bed beneden in de woonkamer. We hadden gelukkig een deuropener, annex intercom, in huis. ‘ Gelukkig' zeg ik, omdat dat nog niet zo lang was. Tot voor kort had ik, als ik Johan of een van de kinderen nodig had, op heel andere manieren hun aandacht proberen te trekken. Als ze boven op hun kamers hun huiswerk zaten te maken met muziek aan, hadden mijn stem en later een belletje geen enkel resultaat.
Vooral op momenten zoals deze, waarop Patricia ziek was, was de intercom onmisbaar. Johan was naar zijn werk. Erwin en Gijs waren naar school. Patricia die wat later mocht beginnen had nog geslapen toen zij vertrokken. Ze was nu blijkbaar wakker geworden. Ik hoorde plotseling haar stem vanaf de zolderkamer een beetje huilerig door de intercom de woonkamer inkomen: "Mama, ik ben zo ziek."  Toen ik vroeg of ze naar beneden wilde komen, zodat ze bij me in bed kon komen, huilde ze nog harder.
"Ik kan niet uit mijn bed komen, mam, ik ben te ziek." Als zij dat zei dan  was ze wel echt erg ziek. Op dat moment heb ik erger dan ooit daarvoor mijn machteloosheid gevoeld. Dat ik niet met mijn kind kleren kon gaan kopen was heel vervelend, een kind met een vreemde, nieuwe hulp meesturen om een injectie te halen, was verdrietig. Maar dit, een kind dat ziek was en me riep, dat was voor mij ontzettend verdrietig. Ik kón niet naar boven. Ook al ben ik op mijn wilskracht heel vaak veel verder gekomen dan men had kunnen vermoeden, dit kon ik echt niet. Ik heb zo gehuild en dit voelde alsof ik de deur, die ik tot dan toe veilig gesloten had weten te houden, nu met een zwaai voelde opengaan. Een sluisdeur, waar de stroom tranen van heel veel situaties tegenaan gebeukt had, totdat die het begaf. Dat gebeurde nu. Stromen tranen. Tranen van een moeder die zo graag een moeder had willen zijn met een gezond lichaam.

Nu wil ik lopen!

Realisatie: Numaga-Design